Support

Beschermen tegen ransomware en cyberaanvallen: zo doe je dat

Ransomware is een vernuftige vorm van cybercriminaliteit. Ongemerkt wordt er ingebroken in je IT-systemen. Je kunt niet meer inloggen of je gegevens inzien. Digitaal ontvang je een losgeldbrief: betaal een bedrag aan de hackers of je ziet je data nooit meer terug.

Het overkomt bedrijven dagelijks, zo’n losgeldbrief. En er bestaan nog veel meer vormen van cybercriminaliteit naast ransomware. Vaak ben je na een cyberaanval dagen of zelfs weken offline. De verdere gevolgen kunnen nog veel langer duren.

Wat is cybercriminaliteit?

Tegenwoordig hoor je veel over ransomware in het nieuws. In dat geval wordt je bedrijf digitaal gegijzeld. Voor een bepaald bedrag aan losgeld krijg je de toegang tot IT-systemen en data terug. BSN, paspoorten of gegevens van je klanten kunnen ook interessant zijn. Deze gegevens worden vaak te koop aangeboden op het dark web.

Hoe je kunt beschermen tegen cybercriminaliteit

Beschermen tegen ransomware en cybercriminaliteit is niet gemakkelijk. Hackers zijn vernuftig; het is een constant kat-en-muisspel. 100 procent veiligheid bestaat daarom niet. Wel kun je een aantal maatregelen nemen die het hackers moeilijk maken om digitaal in te breken. CTS IT adviseert een aantal stappen te doorlopen. Dankzij deze stappen ben je zo goed mogelijk beveiligd tegen alle vormen van cybercriminaliteit:

 • Stap 1: sluit een verzekering af.
 • Stap 2: maak een offsite backup.
 • Stap 3: maak je IT-systemen ingewikkeld met firewalls en blokkades.
 • Stap 4: vervang oude software en hardware.
 • Stap 5: zorg voor awareness.
 • Stap 6: pas Multi-Factor Authenticatie (MFA) toe.
 • Stap 7: zoek een betrouwbare IT-partner. 

1. Cyber security verzekering

Wanneer je een cyber security verzekering afsluit voor een ransomware aanval plaatsvindt, dan kun je een groot deel van de financiële klap opvangen. Een cyber security verzekering kost wat. Maar het weegt niet op tegen wat het kost als er succesvol digitaal wordt ingebroken in je organisatie. Dus: niet over nadenken, gewoon doen.

2. Een offsite backup

Een offsite backup is een plek waar al jouw digitale gegevens worden opgeslagen, weg van je eigen servers en systemen. Als een hacker dus in je systeem kan, dan heeft hij niet automatisch toegang tot de backup van je bestanden. Die offsite backup kan het verschil maken tussen een week offline en weken of zelfs maanden offline zijn. Daarom biedt CTS IT voor al haar klanten aan deze offsite backup te faciliteren.

3. Security firewalls en andere blokkades

Als hackers eenmaal digitaal binnen zijn in je organisatie, dan kan het hard gaan. Ze gaan stilletjes hun gang zonder dat je iets doorhebt, tot ze overal hebben ingebroken. Dit kun je voorkomen door IT-blokkades in te bouwen die voorkomen dat hackers meer digitale deuren openen. 

Firewalls, de meest intelligente antivirussoftware, datafragmentatie en nog meer technieken zorgen dat inbreken lastig is. Hackers komen misschien wel binnen, maar ze zijn lang bezig voor ze écht ergens bij kunnen. 

4. Vervang oude systemen

Er zijn weinig dingen zo onveilig als software of hardware die al jaren geen update heeft gehad. Al je computers moeten minstens naar Windows 10. Software die al jaren niet meer vernieuwd is moet je vervangen voor nieuwe programma’s. Het is misschien onhandig en tijdrovend, maar op de lange termijn is het de redding tegen een hack. 

5. Awareness: waar het vaak misgaat  

In de meeste gevallen komen hackers binnen door menselijke fouten. Iemand klikt op een link in een phishingmail, gebruikt een USB-stick waarmee gesjoemeld is of laat wachtwoorden rondslingeren. 

Om dit soort situaties te voorkomen kun je awareness trainingen organiseren voor je personeel. Door voorlichting te geven heb je goed geïnformeerd personeel en komen dit soort fouten minder voor. 

6.Pas MFA toe

MFA staat voor Multi-Factor Authenticatie. Het is een manier van inloggen waarbij de gebruiker twee stappen doorloopt om toegang te krijgen tot een systeem. Je logt bijvoorbeeld in met een wachtwoord én een unieke code op je mobiele telefoon. 

Een van de meest voorkomende manieren voor hackers om in te breken, is door middel van rondslingerende wachtwoorden. Met MFA zorg je ervoor dat een wachtwoord alleen niet voldoende is om toegang te krijgen tot IT-systemen.

Multi Factor Authentication CTS IT Header

7. Zie IT voor wat het is: zoek een betrouwbare partner

IT is geen lastige kostenpost maar een bijdrage aan de continuïteit van je onderneming. Het is de ruggengraat van je organisatie. Veilig ingerichte IT-systemen zijn nodig om jezelf te beschermen maar ook om te groeien. 

CTS IT zorgt voor een veilige IT-infrastructuur die past bij je organisatie. Het beveiligen van je data is een lopend proces dat om een structurele aanpak vraagt. CTS IT is een IT-partner die ondersteunt, adviseert maar vooral ontzorgt. Neem contact met ons op en we leggen je graag uit hoe. 

Terug naar kennisbank
28 mei 2024

NIS2

In onze snel digitaliserende wereld wordt informatiebeveiliging steeds crucialer. Cyberaanvallen, die zowel kleine bedrijven als grote bedrijven treffen, onderschrijven de noodzaak voor een gedegen cyberveiligheid. De Europese Unie antwoordt hierop met de NIS2 richtlijn, die een breed scala aan beveiligings- & compliance eisen introduceert. Dit heeft directe impact op veel organisaties, mogelijk ook die van jou.

24 mei 2024

Modern security requires modern tools – Microsoft 365

In de hedendaagse digitale wereld is beveiliging belangrijker dan ooit. Microsoft 365 biedt een uitgebreid pakket aan beveiligingstools die zijn ontworpen om je bedrijf te beschermen tegen moderne bedreigingen.

24 mei 2024

Modern security requires modern tools – Windows server 2022

In de dynamische wereld van IT-beveiliging is het essentieel om de modernste technologieën te gebruiken om je systemen te beschermen. Windows Server 2022 is ontworpen met een focus op beveiliging en biedt een scala aan functies om je infrastructuur te verdedigen tegen de meest geavanceerde bedreigingen.

24 mei 2024

Modern security requires modern tools – Windows 11

In de steeds evoluerende wereld van cyberbeveiliging is het cruciaal om bij te blijven met de nieuwste technologieën. Windows 11 is ontworpen met deze gedachte in het achterhoofd, en biedt een reeks nieuwe beveiligingsfuncties om jouw organisatie te beschermen tegen de meest geavanceerde bedreigingen.

25 april 2024

Inrichting en adoptie van Microsoft Copilot

Binnenkort verwachten we dat Microsoft Copilot ook in het Nederlands beschikbaar zal zijn. Een geweldige kans voor bedrijven om efficiëntie en kwaliteit in hun werkprocessen te verhogen! Maar hoe maak je hier concreet gebruik van?

25 april 2024

Wachtwoord manager

In het digitale tijdperk waarin bedrijven meer verbonden zijn dan ooit, rijst een kritieke vraag: hoe beveiligen we onze online data?

28 maart 2024

Wat kan ik met Microsoft Copilot

In deze blog vind je hoe Copilot je helpt vanuit de verschillende onderdelen van Microsoft 365, zoals Outlook, Word en Teams.

28 maart 2024

Hoe te starten met PowerBI rapportages

Herkenbaar?
• ‘Data is het nieuwe goud’, maar hoe verzilver ik dat binnen mijn organisatie?
• Onze Excel analyses vergen veel handwerk om te verversen en zijn te complex om echt inzicht te geven
• Regelmatig worden afwijkingen tussen onze systemen te laat opgemerkt. Dat kost ons veel tijd en geld.

28 februari 2024

Toekomstperspectief voor het MKB

In de snel veranderende IT-markt wordt het gaspedaal in 2024 nog harder ingetrapt. IT architectuur is een “must have” voor elke organisatie die vooruit wil.

28 februari 2024

De sleutel tot een veilige en efficiënte IT-omgeving

In de snel veranderende IT-markt wordt het gaspedaal in 2024 nog harder ingetrapt. IT architectuur is een “must have” voor elke organisatie die vooruit wil.

24 maart 2023

Geef hackers geen kans: onze kijk op IT-veiligheid

Deze blog gaat dieper in op IT-veiligheid. Ben je benieuwd naar onze visie op security en — nog belangrijker — hoe wij je organisatie hierin kunnen helpen? Lees dan snel verder

Security Awareness voor bedrijven
19 december 2022

IT-ondersteuning van CTS IT

Iedere organisatie is anders. Daarom heeft elk bedrijf ook andere behoeften. Bij CTS IT vind je alle mogelijke IT-diensten onder één dak. Wij vinden namelijk dat IT-ondersteuning maatwerk is.

Automation
02 december 2022

Onze IT-oplossingen maken het leven makkelijk

De meest passende IT-oplossingen maken je leven niet alleen makkelijker. Ze helpen je bedrijf naar een volgend niveau tillen.

15 september 2022

De 5 stappen van CTS IT!

Whitepaper Hybride IT CTS IT
08 september 2022

Is flexibel werken de toekomst!

20 juni 2022

Wie in de cloud werkt is klaar voor de toekomst

15 juni 2022

Aansluiten op je bedrijfscultuur

Whitepaper On-premise IT-ondersteuning
16 mei 2022

On-premise | Waar horen jouw IT-systemen thuis?

On-premise betekent dat je alle IT-systemen op eigen locatie hebt. Servers en netwerkapparatuur zijn allemaal te vinden binnen de muren van jouw bedrijfspand. Je staat zelf in voor aankoop, onderhoud en beveiliging van hardware en software. Kortom:Je hebt al je IT volledig in eigen beheer. Dat klinkt voor sommigen ouderwets, maar er zijn nog altijd […]

Support-CTS-IT
03 mei 2022

IT-ondersteuning, wat verwacht jij van een IT-partner?

CTS IT onderscheidt zich op IT-ondersteuning, terwijl het in de markt meer en meer als een commodity dienst wordt gezien. Daarbij gaat het doorgaans om het leveren van technische kennis, van waaruit continuïteit wordt geboden op de bestaande situatie. Wij leveren bij onze klanten het bewijs dat het anders kan (en moet). Dit uit zich […]

Whitepaper Hybride IT CTS IT
23 maart 2022

Download gratis onze Whitepaper Hybride IT

Je kent de term ‘hybride’ misschien uit de automotive. Onder de motorkap van een hybride auto vind je twee aandrijfvormen. Dat geldt ook voor hybride IT. Hybride maakt zowel gebruik van de cloud als IT on premise. Het is een stap in de digitale transformatie die zo kort of lang kan duren als voor je […]

03 maart 2022

Beschermen tegen ransomware en cyberaanvallen: zo doe je dat

Beschermen tegen ransomware en cybercriminaliteit is niet gemakkelijk. Hackers zijn vernuftig; het is een constant kat-en-muisspel.

Arjan van Loon Inside Sales Engineer CTS IT
09 augustus 2021

Digitale transformatie in 5 heldere stappen

Digitale transformatie is een term die je veel ziet op onze website. Onze collega Arjan van Loon vertelt wat de 5 stappen van CTS IT precies inhouden. Inhoud : Evovle or die Wat betekent dit concreet voor mij Know me Guide me Support me Modernize me Transform me Evolve or die Al langere tijd roepen […]

Teams-and-workspace-blog-header 1200x500
02 juli 2021

Microsoft Teams als jouw moderne werkplek

Sommige bedrijven gebruiken Microsoft Teams enkel als chat of video tool voor vergaderingen. Maar er schuilt nog meer achter dit powerhouse product van Microsoft

CTS-IT-Goud-uit-de-cloud-1200x628
10 juni 2021

Goud uit de cloud

Goud uit de cloud   De toekomst zit in de #cloud. Is jouw onderneming hier dan ook klaar voor? In zijn laatste blog over de Cloud legt onze collega Rik Maassen uit of jij klaar bent voor deze stap! Leestijd 5 minuten. Inhoud : Cloud is zeker de toekomst De term ‘cloud’ Geen zorgen over […]

CTS IT Top tien Teams linkedin & Facebook Arjan van Loon
25 maart 2021

Teams Top Tien deel 6

In deze zesde editie van de Teams Top Tien praten we je graag bij over alle nieuwe ontwikkelingen in Teams!

CRM ERP
22 maart 2021

Keuzestress: CRM of ERP?

CRM of ERP: een vraag die veel ondernemers bezighoudt. Rik Maassen duikt dieper in op het antwoord in deze blog.

Power BI
09 maart 2021

Bedrijfsprocessen optimaliseren in het Power Platform

Bedrijfsprocessen automatiseren zónder programmeerkennis? Dat kan eenvoudig met het Power Platform! In 15 minuten bouw je je eigen app.

IoT moderne werkplek +
24 februari 2021

Visieblog 2021

Moderne werkplek +, collaboration, security en powerplatforms en niet te vergeten Digitale transformatie. Daar draait het dit jaar om.

20 mei 2020

Vijf tips om Power BI (direct) in te zetten binnen jouw organisatie

Wij geven je met deze vijf tips een vliegende start voor de inzet van Power BI binnen jouw organisatie.

20 mei 2020

Reserveringssysteem Microsoft Bookings: een praktijkcase

Een online reserveringssysteem om jouw relaties zelf afspraken te laten maken. Daarmee geen papieren agenda meer. Recent zijn er weer een aantal handige functies toegevoegd aan deze handige Microsoft app. Eenvoudig in te zetten binnen jouw organisatie!

11 december 2019

Maak het verschil met de moderne werkplek

De moderne werkplek brengt je veel voordelen en in vier stappen ben je al zover. Lees erover de whitepaper Transitie naar de moderne werkplek. Ontdek de succesformule van CTS IT voor jou, je bedrijf en je medewerkers.

01 maart 2019

IT voor een betere wereld

Als groeiende speler in de IT-markt nemen we onze verantwoordelijkheid. Innovators die werken aan terugdringing van de plastic soep ondersteunen we van harte.

14 januari 2019

Stap over van Windows 7 naar Azure

Werk je nog met Windows 7 of Server 2008? Over een jaar niet meer en wij helpen je met een veilige overstap!

18 oktober 2018

De basis van CTS IT

Als er iemand bij ons komt solliciteren, kijk ik natuurlijk of hij of zij verstand heeft van ICT. Maar dat is niet het belangrijkste. Vaardigheden zijn te trainen, iemands karakter vind ik veel belangrijker. Het adagium is echt op CTS IT van toepassing.

Waarom CTS-IT

 • #01
  Advies
 • #02
  In control
 • #03
  Digitale transformatie
Aanmelden

Nieuwsbrief

Nullam malesuada imperdiet ipsum, eget venenatis velit bibendum nec. Etiam non hendrerit dui. Curabitur fermentum nisl in erat convallis, nec facilisis dolor fringilla.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.