Support
Power BI

Bedrijfsprocessen optimaliseren in het Power Platform

Power Platform

Werkprocessen automatiseren vanuit het Microsoft 365 Power Platform? Het wordt steeds makkelijker! Zo wordt standaardisatie én het verhogen van effectiviteit nog eenvoudiger. Zeker wanneer sprake is van repeterende processen: dan is het erg interessant kennis te maken met deze nieuwe mogelijkheden. En het mooie is: die zijn standaard binnen Microsoft 365 beschikbaar (geen extra kosten, dus je kunt zo aan de slag). In deze blog neem ik je dan ook mee in de mogelijkheden. Dit doe ik aan de hand van een praktisch voorbeeld van Power Automate in combinatie met Microsoft Lists.

Je hebt er wellicht nog nooit iets over gehoord. Laat dat je zeker niet afschrikken om het uit te proberen. Doelstelling? Voor een eerste keer zou ik die richten op ervaring opdoen. Uiteindelijk kunnen jullie uiteraard gaan naar het daadwerkelijk efficiënter maken van jullie interne processen. Want wanneer je ziet én hebt laten zien dat het werkt, leidt dat zeker tot nieuwe ideeën. Pas dan is er echt voordeel & winst mee te behalen voor jullie!

Voorbeeldcase

De case richt zich op goedkeuring voor de aanschaf van apparatuur en een verlofaanvraag.

Iemand vraagt via Microsoft Teams aan zijn/haar manager goedkeuring om een bepaalde aanschaf te doen of dient een verlofaanvraag in. De manager krijgt hiervan een notificatie en kan deze met een druk op de knop accorderen (of misschien ook juist niet). De goedkeuring wordt netjes gearchiveerd. Ook is de goedkeuring in te zien door onder meer HR i.v.m. de declaratie achteraf.

Wat we hiervoor gebruiken (allemaal beschikbaar binnen Microsoft 365):

 • Microsoft Lists (opslag), wat te vergelijken is met een Excel-sheet waarin alle aanvragen staan (records) inclusief benodigde details (kolommen);
 • Power Automate (‘app’), van waaruit we het scherm inrichten én het proces daarachter.
 • Microsoft Teams (‘appstore’), van waaruit het proces voor de eindgebruiker is in te zetten;

Stap 1: lijst maken voor de aanvragen

Allereerst gaan we een lijstje maken, waarin de aanvragen worden opgeslagen. Vergelijk het met een excelsheet of een (mini-)database. Dit kan via een aantal eenvoudige stappen, direct vanuit Teams.

 1. Voeg “Lists” toe als nieuwe tabblad in een kanaal.
 2. Maak vervolgens een nieuwe lijst, waarbij we gebruik maken van het sjabloon “Reisaanvragen” (na het kiezen rechtsonder nog even bevestigen). Je zou hier ook kunnen kiezen om zelf een lijst aan te maken en/of een bestaande Excel te importeren, waarmee de lijst direct beschikbaar én ook gevuld is.

Een nieuwe lijst maken

Stap 2: proces inrichten met Power Automate

Nu wordt het pas echt leuk, want we gaan het goedkeuringsproces met de schermen ‘inrichten’. Dat laatste zeg ik, omdat er (gelukkig) geen programmeerkennis nodig is om dit bij elkaar te klikken!

 1. Allereerst voegen we een nieuwe Power Automate app toe aan Teams. Je klikt hiervoor linksonder in Teams op de 3 puntjes.
 2. Ook nu weer verschijnen sjablonen, die je al flink op weg helpen. Wanneer je onderaan de pagina kiest voor “Alle Teams-sjablonen weergeven” vind je in de categorie “Goedkeuringen” het sjabloon “Start an approval in Teams when a list item is modified”.
 3. Accepteer vervolgens de gebruikte aanmeldingen en kies een herkenbare titel voor je proces. Bij het instellen van de (gegevens-)stroom selecteer je als “Siteadres” het kanaal waarin je eerder de Lists hebt aangemaakt. Vervolgens kun je de gemaakte lijst kiezen.
 4. Ga nu naar Flow –> Edit, om de “Actions” bij te werken met de door jou gewenste uitkomst. In plaats van een e-mail te sturen, zou je hier ook kunnen kiezen voor een bericht in een Teams-kanaal. Ook kun je hierbij aangeven dat de in stap 1 gemaakte lijst wordt voorzien van de Goedkeuring óf Afwijzing (je kunt daarbij ook de geplaatste opmerkingen opls.

Een kind kan de was doen!

Stap 3: aan de slag!

En nu komt het beste gedeelte: namelijk je app uitproberen en delen met je collega’s!

 1. Als je in de eerder gemaakte List een nieuwe invoer doet, zal de opgegeven goedkeurder automatisch een bericht ontvangen (ook in de Teams tab met ‘Activiteit’).
 2. Wanneer de goedkeurder op deze activiteit klikt verschijnt het scherm om deze goed te keuren. Na goedkeuring (of afwijzing) volgt eenzelfde activiteit in het scherm van de aanvrager.
 3. De lijst met goedkeuringen kun je toevoegen in de linker balk van Teams door op de drie puntjes te klikken en hem daarna vast te pinnen (rechtermuisknop), zodat je deze snel kunt oproepen.

Tot slot

Bovenstaande betreft natuurlijk een eenvoudig voorbeeld. Vooral bedoeld als eerste kennismaking met het platform. Microsoft Lists en zeker ook Power Automate zijn krachtige tools waarmee je relatief eenvoudig (én zonder programmeerkennis) interne bedrijfsprocessen kunt standaardiseren en zelfs automatiseren. Op internet zijn vele voorbeelden te vinden, maar ook vanuit CTS IT vinden we het erg leuk met je te sparren over de inzet en adoptie van dit soort functionaliteit binnen jullie organisatie.

NB: deze blog is met toestemming geïnspireerd door een eerdere post van Pradeep Mettu, waarvan ik hierboven een vrije vertaling heb gegeven.

 

Terug naar kennisbank
28 mei 2024

NIS2

In onze snel digitaliserende wereld wordt informatiebeveiliging steeds crucialer. Cyberaanvallen, die zowel kleine bedrijven als grote bedrijven treffen, onderschrijven de noodzaak voor een gedegen cyberveiligheid. De Europese Unie antwoordt hierop met de NIS2 richtlijn, die een breed scala aan beveiligings- & compliance eisen introduceert. Dit heeft directe impact op veel organisaties, mogelijk ook die van jou.

24 mei 2024

Modern security requires modern tools – Microsoft 365

In de hedendaagse digitale wereld is beveiliging belangrijker dan ooit. Microsoft 365 biedt een uitgebreid pakket aan beveiligingstools die zijn ontworpen om je bedrijf te beschermen tegen moderne bedreigingen.

24 mei 2024

Modern security requires modern tools – Windows server 2022

In de dynamische wereld van IT-beveiliging is het essentieel om de modernste technologieën te gebruiken om je systemen te beschermen. Windows Server 2022 is ontworpen met een focus op beveiliging en biedt een scala aan functies om je infrastructuur te verdedigen tegen de meest geavanceerde bedreigingen.

24 mei 2024

Modern security requires modern tools – Windows 11

In de steeds evoluerende wereld van cyberbeveiliging is het cruciaal om bij te blijven met de nieuwste technologieën. Windows 11 is ontworpen met deze gedachte in het achterhoofd, en biedt een reeks nieuwe beveiligingsfuncties om jouw organisatie te beschermen tegen de meest geavanceerde bedreigingen.

25 april 2024

Inrichting en adoptie van Microsoft Copilot

Binnenkort verwachten we dat Microsoft Copilot ook in het Nederlands beschikbaar zal zijn. Een geweldige kans voor bedrijven om efficiëntie en kwaliteit in hun werkprocessen te verhogen! Maar hoe maak je hier concreet gebruik van?

25 april 2024

Wachtwoord manager

In het digitale tijdperk waarin bedrijven meer verbonden zijn dan ooit, rijst een kritieke vraag: hoe beveiligen we onze online data?

28 maart 2024

Wat kan ik met Microsoft Copilot

In deze blog vind je hoe Copilot je helpt vanuit de verschillende onderdelen van Microsoft 365, zoals Outlook, Word en Teams.

28 maart 2024

Hoe te starten met PowerBI rapportages

Herkenbaar?
• ‘Data is het nieuwe goud’, maar hoe verzilver ik dat binnen mijn organisatie?
• Onze Excel analyses vergen veel handwerk om te verversen en zijn te complex om echt inzicht te geven
• Regelmatig worden afwijkingen tussen onze systemen te laat opgemerkt. Dat kost ons veel tijd en geld.

28 februari 2024

Toekomstperspectief voor het MKB

In de snel veranderende IT-markt wordt het gaspedaal in 2024 nog harder ingetrapt. IT architectuur is een “must have” voor elke organisatie die vooruit wil.

28 februari 2024

De sleutel tot een veilige en efficiënte IT-omgeving

In de snel veranderende IT-markt wordt het gaspedaal in 2024 nog harder ingetrapt. IT architectuur is een “must have” voor elke organisatie die vooruit wil.

24 maart 2023

Geef hackers geen kans: onze kijk op IT-veiligheid

Deze blog gaat dieper in op IT-veiligheid. Ben je benieuwd naar onze visie op security en — nog belangrijker — hoe wij je organisatie hierin kunnen helpen? Lees dan snel verder

Security Awareness voor bedrijven
19 december 2022

IT-ondersteuning van CTS IT

Iedere organisatie is anders. Daarom heeft elk bedrijf ook andere behoeften. Bij CTS IT vind je alle mogelijke IT-diensten onder één dak. Wij vinden namelijk dat IT-ondersteuning maatwerk is.

Automation
02 december 2022

Onze IT-oplossingen maken het leven makkelijk

De meest passende IT-oplossingen maken je leven niet alleen makkelijker. Ze helpen je bedrijf naar een volgend niveau tillen.

15 september 2022

De 5 stappen van CTS IT!

Whitepaper Hybride IT CTS IT
08 september 2022

Is flexibel werken de toekomst!

20 juni 2022

Wie in de cloud werkt is klaar voor de toekomst

15 juni 2022

Aansluiten op je bedrijfscultuur

Whitepaper On-premise IT-ondersteuning
16 mei 2022

On-premise | Waar horen jouw IT-systemen thuis?

On-premise betekent dat je alle IT-systemen op eigen locatie hebt. Servers en netwerkapparatuur zijn allemaal te vinden binnen de muren van jouw bedrijfspand. Je staat zelf in voor aankoop, onderhoud en beveiliging van hardware en software. Kortom:Je hebt al je IT volledig in eigen beheer. Dat klinkt voor sommigen ouderwets, maar er zijn nog altijd […]

Support-CTS-IT
03 mei 2022

IT-ondersteuning, wat verwacht jij van een IT-partner?

CTS IT onderscheidt zich op IT-ondersteuning, terwijl het in de markt meer en meer als een commodity dienst wordt gezien. Daarbij gaat het doorgaans om het leveren van technische kennis, van waaruit continuïteit wordt geboden op de bestaande situatie. Wij leveren bij onze klanten het bewijs dat het anders kan (en moet). Dit uit zich […]

Whitepaper Hybride IT CTS IT
23 maart 2022

Download gratis onze Whitepaper Hybride IT

Je kent de term ‘hybride’ misschien uit de automotive. Onder de motorkap van een hybride auto vind je twee aandrijfvormen. Dat geldt ook voor hybride IT. Hybride maakt zowel gebruik van de cloud als IT on premise. Het is een stap in de digitale transformatie die zo kort of lang kan duren als voor je […]

03 maart 2022

Beschermen tegen ransomware en cyberaanvallen: zo doe je dat

Beschermen tegen ransomware en cybercriminaliteit is niet gemakkelijk. Hackers zijn vernuftig; het is een constant kat-en-muisspel.

Arjan van Loon Inside Sales Engineer CTS IT
09 augustus 2021

Digitale transformatie in 5 heldere stappen

Digitale transformatie is een term die je veel ziet op onze website. Onze collega Arjan van Loon vertelt wat de 5 stappen van CTS IT precies inhouden. Inhoud : Evovle or die Wat betekent dit concreet voor mij Know me Guide me Support me Modernize me Transform me Evolve or die Al langere tijd roepen […]

Teams-and-workspace-blog-header 1200x500
02 juli 2021

Microsoft Teams als jouw moderne werkplek

Sommige bedrijven gebruiken Microsoft Teams enkel als chat of video tool voor vergaderingen. Maar er schuilt nog meer achter dit powerhouse product van Microsoft

CTS-IT-Goud-uit-de-cloud-1200x628
10 juni 2021

Goud uit de cloud

Goud uit de cloud   De toekomst zit in de #cloud. Is jouw onderneming hier dan ook klaar voor? In zijn laatste blog over de Cloud legt onze collega Rik Maassen uit of jij klaar bent voor deze stap! Leestijd 5 minuten. Inhoud : Cloud is zeker de toekomst De term ‘cloud’ Geen zorgen over […]

CTS IT Top tien Teams linkedin & Facebook Arjan van Loon
25 maart 2021

Teams Top Tien deel 6

In deze zesde editie van de Teams Top Tien praten we je graag bij over alle nieuwe ontwikkelingen in Teams!

CRM ERP
22 maart 2021

Keuzestress: CRM of ERP?

CRM of ERP: een vraag die veel ondernemers bezighoudt. Rik Maassen duikt dieper in op het antwoord in deze blog.

Power BI
09 maart 2021

Bedrijfsprocessen optimaliseren in het Power Platform

Bedrijfsprocessen automatiseren zónder programmeerkennis? Dat kan eenvoudig met het Power Platform! In 15 minuten bouw je je eigen app.

IoT moderne werkplek +
24 februari 2021

Visieblog 2021

Moderne werkplek +, collaboration, security en powerplatforms en niet te vergeten Digitale transformatie. Daar draait het dit jaar om.

20 mei 2020

Vijf tips om Power BI (direct) in te zetten binnen jouw organisatie

Wij geven je met deze vijf tips een vliegende start voor de inzet van Power BI binnen jouw organisatie.

20 mei 2020

Reserveringssysteem Microsoft Bookings: een praktijkcase

Een online reserveringssysteem om jouw relaties zelf afspraken te laten maken. Daarmee geen papieren agenda meer. Recent zijn er weer een aantal handige functies toegevoegd aan deze handige Microsoft app. Eenvoudig in te zetten binnen jouw organisatie!

11 december 2019

Maak het verschil met de moderne werkplek

De moderne werkplek brengt je veel voordelen en in vier stappen ben je al zover. Lees erover de whitepaper Transitie naar de moderne werkplek. Ontdek de succesformule van CTS IT voor jou, je bedrijf en je medewerkers.

01 maart 2019

IT voor een betere wereld

Als groeiende speler in de IT-markt nemen we onze verantwoordelijkheid. Innovators die werken aan terugdringing van de plastic soep ondersteunen we van harte.

14 januari 2019

Stap over van Windows 7 naar Azure

Werk je nog met Windows 7 of Server 2008? Over een jaar niet meer en wij helpen je met een veilige overstap!

18 oktober 2018

De basis van CTS IT

Als er iemand bij ons komt solliciteren, kijk ik natuurlijk of hij of zij verstand heeft van ICT. Maar dat is niet het belangrijkste. Vaardigheden zijn te trainen, iemands karakter vind ik veel belangrijker. Het adagium is echt op CTS IT van toepassing.

Waarom CTS-IT

 • #01
  Advies
 • #02
  In control
 • #03
  Digitale transformatie
Aanmelden

Nieuwsbrief

Nullam malesuada imperdiet ipsum, eget venenatis velit bibendum nec. Etiam non hendrerit dui. Curabitur fermentum nisl in erat convallis, nec facilisis dolor fringilla.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.