Support
Terug naar kennisbank
De sleutel tot een veilige en efficiënte IT-omgeving:

architectuurprincipes en zero trust

In het huidige digitale landschap, waar technologie steeds sneller veranderd en de dreiging van cyberaanvallen toeneemt, is het van cruciaal belang voor organisaties om een robuuste IT-omgeving te bouwen en te onderhouden. Bij CTS IT vinden we dat de basis van een dergelijke omgeving ligt in het zorgvuldig uitwerken van architectuurprincipes, gebaseerd op het ‘Zero Trust’-beleid.

Maar waarom zijn deze elementen zo belangrijk, en hoe kunnen ze jouw bedrijf ten goede komen?

Lees snel verder
Website-Header CTS IT
CTS IT
De rol van

architectuurprincipes

Architectuurprincipes vormen de ruggengraat van elke effectieve IT-strategie. Ze bieden een kader voor het nemen van beslissingen, het ontwerpen van systemen en het implementeren van technologieën op een manier die aansluit bij de bedrijfsdoelstellingen. Deze principes zorgen voor consistentie, optimaliseren prestaties, en verhogen de veiligheid binnen de IT-omgeving. Enkele kernprincipes zijn modulariteit, wat het mogelijk maakt om systemen in kleinere, beheersbare componenten op te delen; interoperabiliteit, om verschillende systemen naadloos met elkaar te laten samenwerken; en schaalbaarheid, zodat uw IT-infrastructuur kan groeien en zich kan aanpassen aan veranderende bedrijfsbehoeften.

 

Hoe beschermt een wachtwoordkluis mijn bedrijfsdata? Hoofd
De noodzaak voor

Zero Trust

Zero Trust is een beveiligingsmodel dat ervan uitgaat dat bedreigingen overal kunnen voorkomen, zowel binnen als buiten het netwerk, en dat daarom niets of niemand standaard vertrouwd wordt. Dit betekent dat elke poging tot toegang tot het systeem, ongeacht de oorsprong, moet worden geverifieerd, geautoriseerd en voortdurend gecontroleerd. De implementatie van een Zero Trust-architectuur vereist een grondige kennis van de IT-omgeving, inclusief gebruikers, apparaten, applicaties en datastromen. Door dit model te adopteren, kunnen bedrijven meer controle over hun netwerk en gegevens verkrijgen, waardoor de beveiligingspositie van de organisatie aanzienlijk wordt versterkt.

Binnen “Zero Trust” hanteren we in ieder geval de volgende 3 uitgangspunten:

  1. Verify Explicitly: Vertrouw niemand blindelings. Elke toegangspoging tot het netwerk, of het nu een gebruiker of apparaat is, moet streng worden geverifieerd met behulp van methoden zoals multifactor authenticatie.
  2. Least Privilege: Beperk de toegang tot het absolute minimum. Gebruikers krijgen alleen toegangsrechten die strikt noodzakelijk zijn voor hun taken, waardoor het risico op datalekken en misbruik wordt geminimaliseerd.
  3. Assume Breach: Ga ervan uit dat je netwerk al besmet is. Deze mentaliteit stimuleert constante monitoring en snelle respons op beveiligingsincidenten om schade te beperken.

In een volgende blog zullen we verder inzoomen op het Zero trust model.

 

Onze

Aanpak

Bij CTS IT staan we bekend om onze hands-on benadering en expertise in het implementeren van IT-oplossingen. Centraal in onze aanpak staat de samenwerking met een Solutions Architect. Deze professional duikt diep in de kern van jouw bedrijfsprocessen en de IT-omgeving die deze processen ondersteunt. Het doel? Het ontwerpen van een IT-architectuur die niet alleen naadloos aansluit bij jouw huidige bedrijfsvoering maar ook flexibel genoeg is om mee te evolueren met de veranderende markt en veiligheidseisen.

De wereld verandert snel, en de IT-behoeften van jouw bedrijf veranderen mee. Daarom is de door ons ontwikkelde architectuur allesbehalve statisch. Door het principe van ‘continuous design’ te omarmen, garanderen we dat jouw IT-omgeving zich continu aanpast aan nieuwe technologieën, bedrijfsmodellen en marktomstandigheden. Dit zorgt voor een oplossing dat zowel de huidige als toekomstige uitdagingen aankan.

De basis van onze aanpak wordt gevormd door solide architectuurprincipes die als ruggengraat van jouw omgeving fungeren. Deze principes dienen als leidraad bij elke beslissing die we nemen, van de keuze voor bepaalde technologieën tot de manier waarop we beveiliging integreren in jouw IT-landschap. Door deze principes consequent toe te passen, bouwen we samen een IT-omgeving die niet alleen veilig en efficiënt is, maar ook flexibel en schaalbaar.

 

voordelen van samenwerken

met CTS IT

Voordelen van Samenwerken met CTS IT

  • Oplossingen op basis van markstandaarden: Wij begrijpen dat elk bedrijf uniek is. Daarom leveren we geen one-size-fits-all oplossingen. Echter gebruiken we voor onze Architecturen wel markstandaarden. Samen met onze Solutions Architect ontwerpen we een IT-architectuur die specifiek is afgestemd op jouw behoeften en doelstellingen maar ook eenvoudig ondersteund kan worden door derden. Op deze manier voorkom je een single point of failure.
  • Toekomstbestendig: Door het principe van continuous design te omarmen, zorgen we ervoor dat jouw IT-omgeving niet alleen vandaag effectief is, maar ook morgen en in de toekomst kan blijven meegroeien met jouw bedrijf.
  • Veiligheid en Flexibiliteit: De door ons gehanteerde architectuurprincipes zorgen voor een veilige en tegelijkertijd flexibele IT-omgeving. Dit betekent dat je bedrijf beschermd is tegen hedendaagse dreigingen, terwijl het ook klaar is om nieuwe kansen te grijpen.
  • Expertise en Partnerschap: Onze Solutions Architect en het team van CTS IT bieden niet alleen hun expertise aan maar werken ook als een verlengstuk van jouw organisatie. We staan klaar om jou te ondersteunen en te adviseren op elk punt in jouw IT-reis.
In de snel veranderende IT-markt is IT architectuur een must have

voor elke organisatie die vooruit wil!

Luc Basie CTS IT
Start een traject

met Luc

l.basie@cts-it.nl
Printix-CTS-IT-B.V
Exlaimer-CTS-IT-B.V
Dmarcian CTS IT
HPE-CTS-IT-B.V
Vmware CTS-IT-B.V
workspace365-logo