Support
cybercrime

Vier praktische tips hoe je phishing mails kan herkennen

Er zijn veel phishing mails in omloop. Het is vaak erg moeilijk om valse e-mails te herkennen, vooral als het gaat om gerichte aanvallen. In veel van deze nepmails krijg je het verzoek om je persoonsgegevens ’te controleren’, ‘bij te werken’, ‘aan te vullen’ of er wordt gevraagd iets ’te downloaden’. Doe dit nooit zomaar!

Hoe herken je een phishing e-mail?

Het is erg belangrijk om bewust te zijn van de risico’s. De mailbox van jou en van je collega’s kunnen zomaar verdachte e-mail bevatten. Soms zijn deze zo levensecht dat je (onbewust) klikt op een link. Voor dat je het weet is het te laat. Het is daarom superbelangrijk om bewustwording te creëren, zowel bij jezelf als binnen je bedrijf.

Hieronder een aantal tips hoe je zo email kan herkennen

❗ Controleer altijd de email van de afzender.

De naam van de afzender mag dan precies hetzelfde zijn van een collega, kennis of website. Maar vaak is het gebruikte e-mailadres vaag of een afgeleide versie daarvan. Controleer daarom altijd wat het emailadres is van de afzender. Deze is zichtbaar als je met de muis op de afzender naam gaat staan.

❗ Kijk goed naar de domeinnaam van de afzender.

De domeinnaam herken je aan alles wat achter het @-teken in het e-mailadres staat. Wanneer het domein niet overeenkomt met de bedrijfsnaam van de afzender kun je er vanuit gaan dat de email onbetrouwbaar is.

❗ Controleer de spelling

Controleer of het mailadres ook echt overeenkomt met het websiteadres. Cybercriminelen vervangen vaak bepaalde letters door cijfers van het domeinnaam. Hierdoor kan het verschil tussen een legitiem en vals e-mailadres soms moeilijk te onderscheiden zijn.

❗ Cybercriminelen proberen druk te zetten

Cybercriminelen proberen je via email ook onder druk te zetten door gebruik te maken van laatste waarschuwingen of spoedmeldingen. Ga hier nooit via de e-mail op in maar neem bij twijfel telefonisch contact op met ons of jouw huidige IT-leverancier.

Extra tip: Installeer een next-gen antivirus. Next-gen antivirus software kan een goede bescherming bieden voor wanneer het toch fout gaat. De nieuwe generatie antivirus software controleert op processen. Wanneer je per ongeluk toch op een corrupt mailtje hebt geklikt blokkeert deze software de installatie van een virus of malware.

Wacht niet totdat het te laat is!

Wil je graag meer weten hoe je meer awareness kan creëren tegen phishing mails of andere manieren van cyberaanvallen neem dan vandaag nog contact met ons op!

Ga naar contact 
Terug naar kennisbank
28 juli 2023

Waarom security belangrijker is dan ooit

Kies je als klant voor de moderne werkplek van CTS IT? Dan krijg je toegang tot onze Service Level Management (SLM) rapportages. Vanuit het dashboard met de belangrijkste KPI’s heb je altijd overzicht op de verschillende onderdelen van onze dienstverlening.

24 maart 2023

Geef hackers geen kans: onze kijk op IT-veiligheid

Deze blog gaat dieper in op IT-veiligheid. Ben je benieuwd naar onze visie op security en — nog belangrijker — hoe wij je organisatie hierin kunnen helpen? Lees dan snel verder

Uitgelichte-afbeelding-Update-MFA-CTS-IT
25 januari 2023

Wijziging in MFA

Vanaf 8 mei 2023, gaat Microsoft een nieuwe manier van Multi-Factor Authentication (MFA) introduceren: “number matching MFA”.

03 maart 2022

Beschermen tegen ransomware en cyberaanvallen: zo doe je dat

Beschermen tegen ransomware en cybercriminaliteit is niet gemakkelijk. Hackers zijn vernuftig; het is een constant kat-en-muisspel.

cybercrime
28 februari 2022

Vier praktische tips hoe je phishing mails kan herkennen

Cybercrime treft vaak het MKB en heeft forse impact. Met e-mail als bron, omdat we uiteindelijk toch op het linkje klikken. Extra beveiliging is geen overbodige luxe. In deze blog leg ik je snel en in normaal Nederlands uit waarom dit ‘een must’ is.

Blog 2 punten die niet genoemd worden.
17 februari 2022

2 onderwerpen die niet genoemd worden bij een Ransomware aanval

Security staat boven alles, je leest overal hoe je jezelf kan beschermen tegen een ransomware aanval. Maar waarom is dat nu zo belangrijk? Ransware aanvallen zijn aan de orde van de dag. Zo is hof van twente etc onlangs getroffen. Vanuit veel kanalen is er aandacht voor de materiële gevolgen en vaak lange periode voordat […]

Cyberaanval is als een digitale harstilstand CTS IT
08 december 2021

CTS IT helpt je veilig werken vanuit huis

De belangrijke rol van IT-security Iedere organisatie kan slachtoffer worden van hackers. Het is naïef om te denken dat zoiets alleen je buurman overkomt. Met de versnelde opmars van thuiswerken door COVID-19 gebruiken we bovendien steeds meer slecht beveiligde wifi en apparaten in huis. Het risico op een cyberaanval neemt daardoor explosief toe. Security Baseline […]

IoT moderne werkplek +
24 februari 2021

Visieblog 2021

Moderne werkplek +, collaboration, security en powerplatforms en niet te vergeten Digitale transformatie. Daar draait het dit jaar om.

privacy voorwaarden
01 januari 2020

Security: veiligheid op nummer 1

De veiligheidsrisico’s van een wereld waarin alles 24/7 met elkaar in verbinding staat zijn ons bekend. Wij helpen je deze te beperken!

21 juni 2019

Hacks? Nee! Avg en privacy goed beschermd? Ja!

Weet jij waar je ex-werknemers nog bij kunnen? Je hebt in de IT een enorm verloop. Iedereen loopt te trekken aan goede IT’ers en voor je het weet lopen ze voor een paar honderd euro salarisverschil naar je concurrent.

Waarom CTS-IT

  • #01
    Advies
  • #02
    In control
  • #03
    Digitale transformatie
Aanmelden

Nieuwsbrief

Nullam malesuada imperdiet ipsum, eget venenatis velit bibendum nec. Etiam non hendrerit dui. Curabitur fermentum nisl in erat convallis, nec facilisis dolor fringilla.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.