Support
Terug naar kennisbank
Inrichting en adoptie van

Microsoft Copilot

Binnenkort verwachten we dat Microsoft Copilot ook in het Nederlands beschikbaar zal zijn. Een geweldige kans voor bedrijven om efficiëntie en kwaliteit in hun werkprocessen te verhogen! Maar hoe maak je hier concreet gebruik van?

In deze blog delen we onze aanpak voor de technische inrichting en gebruikersadoptie, zodat je optimaal kunt profiteren van deze AI-ontwikkeling. Het belang van technologische adoptie is niet te onderschatten; het bepaalt steeds meer het voortbestaan en succes van organisaties. Laten we kijken hoe je dit kunt aanpakken.

Lees snel verder
Website-Header CTS IT
Copilot
Stap voor stap:

Technische inrichting

Voordat je met Copilot aan de slag kunt, zijn er een aantal technische voorbereidingen nodig. Vanuit CTS IT kunnen we je hier uiteraard in begeleiden, waarbij het op hoofdlijnen gaat om de volgende onderdelen:

  1. Licensering: Elke gebruiker heeft naast een Microsoft 365-abonnement een specifieke Copilot-licentie nodig. De huidige adviesprijs is € 28,10 per maand.
  2. Technische vereisten: We helpen je graag bij het up-to-date brengen van je Office-applicaties, inclusief het ‘nieuwe’ Outlook en Teams. Daarnaast is het belangrijk dat gebruikersaccounts in de cloud zijn opgezet via Entra ID, in plaats van de traditionele Active Directory.
  3. Locatie van bedrijfsdata: Copilot moet toegang hebben tot bedrijfsdata opgeslagen in SharePoint of OneDrive, en gebruikt ook gegevens uit Outlook en Teams. Zorg ervoor dat je geen essentiële data in externe opslagoplossingen hebt (denk aan lokale bestandsserver/NAS), want die zijn niet te gebruiken vanuit Copilot.
  4. Rechtenbeheer: Een goed ingerichte rechtenstructuur binnen jullie SharePoint-omgeving is van essentieel belang. Copilot is ontworpen om efficiënt relevante informatie te vinden, maar het hanteert strikt de toegangsrechten van elke gebruiker tot bedrijfsdata. Een treffend voorbeeld van een potentieel risico is een document met gevoelige salarisinformatie dat ergens binnen de organisatie ‘verloren’ is geraakt. Zonder dat je het weet, kun je toegang hebben tot dit document. Stel je een vraag over salarissen, dan kan Copilot deze informatie onbedoeld onthullen vanwege de toegangsrechten die je bezit.
    Als tijdelijke oplossing of in de beginfase kun je kiezen voor de ‘Restricted SharePoint Search’. Deze functie beperkt Copilot tot specifieke SharePoint-sites waarvan vaststaat dat ze geen gevoelige informatie bevatten. Dit minimaliseert de kans dat gevoelige gegevens ongewild worden blootgesteld en helpt bij het veilig beheren van toegangsrechten tot bedrijfsdata.
Pro-actieve aanpak

Adoptie van Copilot

De inzet van AI binnen je organisatie is cruciaal om je concurrentiepositie niet alleen te behouden, maar zelfs te versterken. Door actief deel te nemen aan deze snelle ontwikkelingen, blijf je niet alleen bij, maar benut je ook volop de groeiende reeks aan mogelijkheden die AI biedt. Om de adoptie van Copilot binnen je bedrijf te stimuleren, kun je de volgende strategieën inzetten:

  • Benut bedrijfsvisie: Zorg ervoor dat je als management de waarde van AI actief uitdraagt. Het is belangrijk het belang van deze technologie te benadrukken en transparant te zijn over hoe privacy en veiligheid van bedrijfsinformatie gewaarborgd worden. Dit helpt vertrouwen te kweken en eventuele twijfels bij medewerkers weg te nemen.
  • Gebruik ‘champions’: Identificeer en mobiliseer een groep voortrekkers binnen je organisatie. Deze ‘champions’ zijn doorgaans meer geneigd nieuwe technologieën te omarmen en zullen als ambassadeurs fungeren. Door hun enthousiasme en ervaringen te delen, inspireren zij collega’s en stimuleren zij creativiteit en snelle integratie van AI in dagelijkse processen.
  • Informeer en inspireer: Creëer een cultuur waarin kennisdeling en innovatie worden gestimuleerd. Laat je ‘champions’ met regelmaat hun ervaringen delen, zodat de rest van de organisatie beter begrijpt hoe AI praktisch te gebruiken om het eigen werk effectiever uit te voeren. Uit eigen ervaring kunnen we bevestigen hoe aanstekelijk dit werkt!
  • Monitor en stuur bij: het Copilot Dashboard geeft inzicht hoe Copilot wordt gebruikt. Het toont enerzijds wie het meest profiteren van AI, en anderzijds waar nog kansen liggen voor verdere adoptie. Met deze informatie kun je gerichte acties ondernemen om het gebruik van Copilot verder te stimuleren.

Deze strategieën helpen bij het succesvol implementeren en benutten van Microsoft Copilot in je organisatie. Door proactief leiderschap, doorlopende coaching, inspiratie en gedegen monitoring zorg je voor snel resultaat met inzet van AI voor je bedrijfsprocessen.

Ook starten

met Copilot

Samen sterker
Bij CTS IT omarmen we AI vanaf de start, met actieve inzet van ChatGPT en nu ook Copilot. We kennen de toegevoegde waarde voor onze processen, van inspiratie en hulp bij het maken van teksten tot het schrijven van code voor Powershell, PowerAutomate en PowerBI. We delen deze kennis en ervaringen graag met je, dus ben je klaar om samen met ons de stap te zetten naar een efficiëntere toekomst met Copilot? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe we samen jouw organisatie kunnen versterken met de kracht van AI.

Meer weten?
Ben je geïnteresseerd en wil je meer ontdekken? Lees dan ook onze eerdere blogs over Copilot in onze kennisbank op CTS IT. We nodigen je van harte uit om je verder te verdiepen in de mogelijkheden die Copilot biedt.

Arjan v Loon CTS IT
Bel gerust

met Arjan

a.van.loon@cts-it.nl
0318-742426
workspace365-logo
Dmarcian CTS IT
Exlaimer-CTS-IT-B.V
Vmware CTS-IT-B.V
HPE-CTS-IT-B.V
Printix-CTS-IT-B.V