Support
cybercrime

Vier praktische tips hoe je phishing mails kan herkennen

Er zijn veel phishing mails in omloop. Het is vaak erg moeilijk om valse e-mails te herkennen, vooral als het gaat om gerichte aanvallen. In veel van deze nepmails krijg je het verzoek om je persoonsgegevens ’te controleren’, ‘bij te werken’, ‘aan te vullen’ of er wordt gevraagd iets ’te downloaden’. Doe dit nooit zomaar!

Hoe herken je een phishing e-mail?

Het is erg belangrijk om bewust te zijn van de risico’s. De mailbox van jou en van je collega’s kunnen zomaar verdachte e-mail bevatten. Soms zijn deze zo levensecht dat je (onbewust) klikt op een link. Voor dat je het weet is het te laat. Het is daarom superbelangrijk om bewustwording te creëren, zowel bij jezelf als binnen je bedrijf.

Hieronder een aantal tips hoe je zo email kan herkennen

❗ Controleer altijd de email van de afzender.

De naam van de afzender mag dan precies hetzelfde zijn van een collega, kennis of website. Maar vaak is het gebruikte e-mailadres vaag of een afgeleide versie daarvan. Controleer daarom altijd wat het emailadres is van de afzender. Deze is zichtbaar als je met de muis op de afzender naam gaat staan.

❗ Kijk goed naar de domeinnaam van de afzender.

De domeinnaam herken je aan alles wat achter het @-teken in het e-mailadres staat. Wanneer het domein niet overeenkomt met de bedrijfsnaam van de afzender kun je er vanuit gaan dat de email onbetrouwbaar is.

❗ Controleer de spelling

Controleer of het mailadres ook echt overeenkomt met het websiteadres. Cybercriminelen vervangen vaak bepaalde letters door cijfers van het domeinnaam. Hierdoor kan het verschil tussen een legitiem en vals e-mailadres soms moeilijk te onderscheiden zijn.

❗ Cybercriminelen proberen druk te zetten

Cybercriminelen proberen je via email ook onder druk te zetten door gebruik te maken van laatste waarschuwingen of spoedmeldingen. Ga hier nooit via de e-mail op in maar neem bij twijfel telefonisch contact op met ons of jouw huidige IT-leverancier.

Extra tip: Installeer een next-gen antivirus. Next-gen antivirus software kan een goede bescherming bieden voor wanneer het toch fout gaat. De nieuwe generatie antivirus software controleert op processen. Wanneer je per ongeluk toch op een corrupt mailtje hebt geklikt blokkeert deze software de installatie van een virus of malware.

Wacht niet totdat het te laat is!

Wil je graag meer weten hoe je meer awareness kan creëren tegen phishing mails of andere manieren van cyberaanvallen neem dan vandaag nog contact met ons op!

Ga naar contact 
Terug naar kennisbank
Printix-CTS-IT-B.V
workspace365-logo
Dmarcian CTS IT
Vmware CTS-IT-B.V
Exlaimer-CTS-IT-B.V
HPE-CTS-IT-B.V